Relaxáció és aktivitás

ONLINE JELENTKEZÉS – Ingyenes állapotfelmérés november 30-ig!

Az Alexander foglalkozásoknak mindig része az asztali munka. Ekkor a növendék kényelmesen hanyatt felfekszik egy masszázsasztalra, s a tanár finom mozdulatokkal ellazítja a tanítvány testét. Mindig az egész testtel dolgozunk, ezért a hatás kiterjed a kislábujjtól a fejtetőig.

A tanítvány kezdetben nem tesz semmit, csak megfigyeli a folyamat közben a testérzeteit és élvezi az ellazult állapotát. Ez estenként, egy nagyon mély ellazult állapot is lehet, amelyben régóta fennálló kényszerizom tartások, izomfeszültségek oldódnak ki. /Később ebben az ellazult helyzetben szükséges a növendék részéről is egyfajta szellemi aktivitás, mely egy tanulási folyamat része./

De nem állunk meg itt! Az a cél, hogy az asztalon megtapasztalt szabadságot, a hát visszanyert hosszúságát, a végtagok elengedettségét, a test felszabadultságát képes legyen fizikai aktivitásban is megőrizni, tehát a mindennapi élet bármely tevékenysége közben.

Természetesen ez az állapot más, mint az asztalon megismert relaxáció! Abban a helyzetben, ahogy a légzés lelassul és az izmok ellazulnak, a törzs és a végtagok súlyossá válnak. /Nem mindenkinél, de gyakran ez az érzet./ Az asztalon ez rendjén is van! De aktivitás közben nem ez az elnehezült elengedettség a cél, hanem a testnek egy olyan egyensúlyi állapota, amely könnyed, az állás biztonságos és rugalmas, a végtagok szabadon mozdulnak. Ez egy egészen másfajta minőség!