A módszerről

Az Alexander-technika egy módszer, mely elsajátítása során megtanul könnyedén ülni, állni, mozogni, élni. Születésünkkor nem kaptunk használati utasítást a testünkhöz. Gondolhatnánk azt is, hogy szükségtelen, hiszen a magunk természetes módján megtanulunk felállni, járni, mozogni. De az életmód, amit élni kényszerülünk, sajnos közel sem természetes!

matyi-001
matyi-002

Csak néhány a jól ismert tényezők közül: felgyorsult életritmus, a ránk zúduló információk áradata, az egyre növekvő és gyorsan változó elvárások tömege, mind-mind növeli azt a feszültséget, amelyben élünk. A helyzeten csak ront, hogy a legtöbb ember ülő foglalkozást végez, keveset mozog, és ha sportolásra adja a fejét, könnyen megsérül vagy valamilyen túlterhelés okozta fizikai panaszokkal küzd. Az Alexander-technika alapelveinek elsajátítása során először választ kap arra, hogyan idézi elő saját fej-, nyak-, hát-, derékfájdalmát, feszes vállát, merev térdét.

Kényelmetlen sokat ülni? Fárasztó hosszan egyhelyben állni? Egy végig rohant nap után leszakad a dereka? Szokott fájni a feje?

mozgo-alakok

Mi a helyzet a gondolati megszokásaival? Ismeri őket? Melyek a konstruktívak? Van néhány olyan, amely az adott helyzetben inkább megnehezíti az életét? Könnyen dönt? Megfelel az elvárásoknak és közben nem veszti el önmagát? A kérdések sora hosszan folytatható…

F M Alexander korát megelőzve felismerte, hogy nem választhatjuk szét a lelki-fizikai-érzelmi folyamatokat. Gondolati megszokásaink és testhasználati megszokásaink szorosan összefüggenek egymással. Ha megismerjük őket, dönthetünk, melyek azok, amelyek támogatják életünket. A többi megszokásainkat sem dobhatjuk ki az ablakon, hiszen a részünkké vált, de az Alexander-technikával könnyedén képesek vagyunk helyettük konstruktívabbakat tanulni. Így szabadíthatjuk ki magunkat a megszokásaink kényszeréből!