Gyakran ismételt kérdések

Az Alexander módszert nem ismerők gyakran tesznek fel olyan kérdéseket, melyek joggal merülnek fel a téma iránt érdeklődőkben. Íme néhány gyakori kérdésre adott válaszaim:

(Az adott kérdésre kattintva olvashatóak a válaszok!)

A jóga a tantrikus kultúra részeként jött létre. Gyakorlásának végső célja egy különleges tudatállapot, a szamádhi elérése, egyfajta megvilágosodás, amelyben a tudattartalmak már nem zavarják meg a tudati aktivitást. Többféle jógaiskola létezik – Magyarországon is -, melyeknek gyakorlata eltérhetnek egymástól. Többnyire mindegyik tanítja az etikai normákat tartalmazó (jáma és nijáma) viselkedés szabályokat, testtartásokat (ászanák), légzésszabályozást (pránájáma), szervérzet figyelést (pratjaharábát) és megváltozott tudatállapotok gyakorlását (meditációk)

Azonosságok: az Alexander Technika elsajátítása során is fejlődik a belső érzékelés (interocepció). Elsősorban a sajátmozgás érzet (propriocepció), gyakran a szervérzet is (viscerocepció) kialakul. Fejlődnek a külső érzékszervek működései, a külső érzékelés: látás, hallás, tapintás, ízérzet, szaglás, egyensúlyérzet. Egyszerre van jelen a folyamatban a relaxáció és az aktivitás. A légzéssel az Alexander Technika is dolgozik, de nem végeztet légzőgyakorlatokat. Cél a légzőapparátus – elsősorban a rekeszizom – érzékelése és felszabadítása. Ezért is nevezik néhányan az Alexander Technikát a „nyugati ember jógájának”.

Különbségek: az Alexander Technikának nincs vallási ideológiai háttere, a változásokat nem gyakorlatok által éri el, és a tanár végig kapcsolatban van a növendékkel. Az Alexander Technika gyakorlása során nem jönnek létre megváltozott tudatállapotok. Az Alexander Technika nem speciális gyakorlatok által, hanem a hétköznapi tevékenységeinken keresztül tanít. Ha Alexander Technikát tanulsz még a jógát is jobban élvezed!

A Tai Chi Chuan eredetileg harcművészet, a kínai értékrend szerint az egyik legmagasabb szintű kung fu. (A kung fu szót a kínaiak nagyon tág értelemben használják, többek között minden rendszeres, kitartó gyakorlást igénylő tevékenységet is így neveznek). Napjainkban a legtöbben egészségmegőrző mozgásként gyakorolják. Délkelet-Ázsiában vannak olyan klinikák, ahol Tai Chi és Chi Kung gyakorlatok is része a gyógyító terápiáknak.

Azonosságok: A testtartás alapelvei, a test és tudat (figyelem) együtt mozdul. Az ITT és a MOST megélése mozgásban. Az egységélményt (flow-élmény) mindkét tevékenység során megjelenhet. Az egyén és a tér kapcsolata fejlődik.

Különbözőségek: A Tai Chi speciális tevékenység, az energiaáramlásra (chi) koncentrál és szimbolikusan megjeleníti az ősi kínai egyetemes világképet. Az Alexander Technikának nincs világnézeti háttere. A Tai Chiban először a koreográfiát tanulják és a gyakorlás során fejlődnek ki a készségek. Az Alexander Technikában a koreográfia nem számít, nincs mozdulatok begyakorlása, minden mozdulat könnyedén, belülről születik.

Nagyon sokféle masszázs létezik. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a masszázsokban többnyire jelen van a lágy szövetek közvetlen manuális műveletekkel történő kezelése, a nedvkeringés és nyirokáramlás befolyásolása mechanikai úton. Emellett reflex (zóna), trigger pontok aktivizálása, esetleg finomabb ízületi mobilizáció, manipuláció. A kezeléssel többnyire a vegetatív idegrendszerre kívánnak hatni közvetett módon a paraszimpatikus válaszok túlsúlyának kiváltása érdekében. (Izomtónus csökkenés, relaxáció).

Azonosságok: az Alexander Technika érintéssel, közvetett módon hat a központi idegrendszerre, amely által változik a kötőszövetek anyagcseréje, az izomtónus, nő a paraszimpatikus túlsúly. A cél ennek fenntartása a mindennapi életben, illetve a stressz hatásra megnövekedett szimpatikus túlsúly visszaállítása rövid időn belül.

Különbözőségek: a fő különbség az, hogy az Alexander Technika nem csak feloldja a kényszertartásokból adódó izomfeszültségeket (érintéssel, passzív mozgatással), hanem megtanítja az egyént (a mozgáson keresztül), hogy képes legyen oly módon használni a testét, hogy ne idézze elő újra azokat. Ha mégis megjelennek a korábbi kényszertartások, képes önállóan felismerni és feloldani azokat.