Alkalmazás

Hogyan használható és melyek a felhasználási területei az Alexander technikának

hogyan_hasznalhato-(1)

Mozgásszervi problémák:

Mozgásszervi betegségnek nevezzük az ízületek, a hozzátartozó csontok, lágyszövetek, izmok, ínak, szalagok, idegek betegségeit.  A háttérben gyakran öröklött hajlam, egyoldalú túlterhelés, tartásproblémák, balesetek, sérülések állnak.

Az öröklőtt érzékenységet ismerjük, mindannyiunknak megvannak az érzékeny pontjaink, amelyek például hosszan tartó stresszre, nagyobb terhelésre, valamilyen betegség secunder problémájaként aktivizálódik.

Az egyoldalú túlterhelés az életmódunkból, foglalkozásunkból, rendszeres szabadidős tevékenységeinkből adódhat. Ennek jelei már akár a gyermekkorban megmutatkoznak a rengeteg ülésnek köszönhetően. Felnőttek esetén a túl sok stressz, túlzott fizikai igénybevétel, illetve öröklött kötőszöveti – vagy izomgyengeség hajlam okozhatja.

A tartásproblémák önmagukban nem betegségek, de hosszútávon gyakran okoznak fájdalmakat, kopásos vagy gyulladásos betegségeket.

Gyakoriak a gerinc betegségei, elsősorban az ágyéki és nyaki szakaszok veszélyeztetettek. De a váll-, könyök-, csípő-, térd fájdalmai is gyakoriak. A fájdalmat az idegrendszer mindig próbálja elkerülni ezért automatikusan kényszer-izomtartásokkal védi a traumatikus területet, amelyek hosszú távon számos problémához vezethetnek.

A foglalkozásokon mindig az egész testtel, elsősorban a a lágy szövetekkel, izmokkal, inakkal, szalagokkal, egyéb kötőszövetekkel dolgozunk. A fölöslegesen feszült izmokat ellazítjuk, az inaktív, elgyengült izmokat aktivitásra késztetjük, így támogatjuk a szervezetet egy harmonikus izom-ízületi egyensúly kialakításában, visszaállításában, amelyet megtanítunk mozgásban, a mindennapi élet bármely tevékenységében fenntartani.

Tartáshibák:

Tartáshibának a gerincoszlop fiziológiás egyensúlyi helyzetétől való eltérését nevezzük, amelyek még konzervatív terápiákkal korrigálhatók.  A gerinc helytelen tartásánál mindig megfigyelhető a medence megváltozott helyzete.

Hanyag tartásnak nevezzük azt, amikor az előre billent medence következményeként fokozódik a deréktáji gerinc szakasz görbülete, a has, a vállak előre esnek, a nyak hátra, feszítetté válik, a testmagasság csökken, a gerinc összenyomottá válik.

De a tartáshibák közé tartozik a túl egyenes hát is vagy a túl domború hát is. Túl egyenes hátról akkor beszélhetünk ha a gerinc természetes görbületei kiegyenesednek a  nyaki, deréktáji szakaszon. Leginkább serdülőkorban figyelhető meg, mert a csontok túlzott növekedését az izmok ebben az időszakban nem tudják követni.

Túl domború hátról akkor beszélhetünk, amikor a gerinc felső szakaszának természetes domborulata túlzottá válik. Kialakulásának okai a mozgásszegény életmód, amely következményeként az izmok elgyengülnek, vagy görcsössé válnak, így megbomlik az izom-ízületi egyensúly.

Vannak olyan betegségek is, amelyek következményeként testtartás romlás figyelhető meg ilyen például a Bechterew-kór, a  Schuemann-kór, vagy a  csontritkulás (osteoporosis).

A tartáshibák önmagukban még nem betegségek, de hosszútávon vezethetnek porckorong probllémákhoz, egyéb kopásos vagy gyulladásos megbetegedésekhez, melyek következtében életminőségünk jelentősen leromolhat!

hogyan_hasznalhato-(1)

Ajánlott:

 • Ha ülő foglalkozást végez, ha számítógép előtt dolgozik, biztos lehet benne, hogy az Alexander-technika segít abban, hogy ne fájjon a háta, nyaka, dereka.

 • Kisgyerekeknek segít esetleges koordinációs nehézségek javításában. A túlzott feszültségeket feloldja, hatékonyan támogatja a mozgásfejlődését.

 • Kamaszoknak önismeret fejlesztő, megtanítja őket könnyedén ülni egész nap az iskolában, testtudatosságra nevel.

 • Managereknek segít a stressz kezelésében, oldásában, növeli a tudatosságot. Lehetőséget ad egy magasabb szintű életvezetésre és arra, hogy ne veszítsék el önmagukat.

 • Azoknak a mozgásszervi problémákban szenvedőknek segít, akiknek a konzervatív terápiák javasoltak. Csökkenti, vagy megszűnteti a fájdalmakat. Gyorsítja a gyógyulást. Az egyoldalú túlterhelés megszűntetésével, a kényszerizomtartások feloldásával, könnyedebb és szabadabb mozgást eredményez. /Svájcban és néhány nyugat-európai országban orvosi rendelvényre a társadalombiztosító fizeti az Alexander-órákat./

 • Sportolóknál prevencióra, a mozgások tökéletesebb kidolgozására, vagy sérülések, műtétek utáni rehabilitációra alkalmas a módszer.

 • Szülésfelkészítésre és kismamáknak nagyon alkalmas, mert testtudatosságot tanít. A változásokat bensőségesebben meg tudják élni, a fájdalmakat, fizikai kényelmetlenségeket jobban tudják kezelni. A magzattal mélyebb kapcsolatot tudnak kialakítani.

 • Táncosok, zenészek, színészek kiegészítő képzésként tanulják az Alexander-technikát. Az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában a művészeti képzések szerves része.

 • Munkahelyi ártalmak csökkentése /Egyoldalú túlterhelések csökkentése.

 • Pedagógusoknak, hogy képesek legyenek saját feszültségüket oldani, és emellett diákjaikkal kiegyensúlyozott kapcsolatot tudjanak teremteni.

Miért az Alexander módszer?

 • Ez a módszer teljesen egyénre szabott.

 • A megoldásra koncentrál.

 • Fejleszti az önismeretet.

 • Tudatosságra nevel a gondolkodásban és a testhasználatban is, a figyelem, a külső és a belső érzékelés fejlesztése által. Megismertet a dinamikus egyensúly érzésével és megtanítja annak fenntartását a szervezetben.

 • A speciális probléma feltárása és megoldása által olyan általános alapelvek elsajátítása, amelyekkel bármely más tevékenység sikeresebb és élvezetesebb lesz.